Ansiomerkkiohje
Käppäräpartio ry ansiomerkkiohje.pdf (43 kt)
1. YLEISTÄ
Käppäräpartio ry:n ansiomerkkijärjestelmän tavoitteena on lippukunnan toiminnassa aktiivisesti mukana olleiden partiolaisten ja partiotyön ystävien arvokkaan työn huomioon ottaminen. Ansiomerkki on tarkoitettu jaettavaksi toiminnasta lippukunnan hyväksi.
Ansiomerkkejä on neljä luokkaa: rautainen, pronssinen, hopeinen ja kultainen. Lisäksi lippukunta voi myöntää pöytästandaareja, hopeariipuksia ja solmioneuloja.
Ansiomerkkien aiheena on lippukunnan tunnus: avautunut männynkäpy.
2. ANSIOMERKIN EHDOTTAMINEN
Ansiomerkkiä voi ehdottaa lippukunnan jäsen. Hyvän tavan mukainen jääviys tulee ottaa huomioon.
3. ANSIOMERKIN MYÖNTÄMINEN
Ansiomerkin myöntämisestä päättää ansiomerkkitoimikunta. Toimikuntaan kuuluvat lippukunnanjohtaja, lippukunnan apulaisjohtaja ja hallituksesta vuosittain nimetty tai nimetyt henkilöt.
4. ANSIOMERKIT
Ansiomerkki on mitoiltaan 25mm korkea ja 22mm leveä, kärjellään seisova kolmio. Rautainen ansiomerkki on väriltään kokonaan pronssinen. Muissa merkeissä pohjaväri on sininen ja lippukunnan tunnuksen väri vaihtelee luokan mukaan pronssisena, hopeisena tai kultaisena.
4.1. Rautainen ansiomerkki
Rautainen ansiomerkki voidaan myöntää partiolaiselle, joka on toiminut vähintään vuoden ajan aktiivisesti lippukunnassa. Merkin saajan tulee olla iältään vähintään 15-vuotias.
4.2. Pronssinen ansiomerkki
Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää partiolaiselle, joka on toiminut vähintään viisi vuotta vastuullisessa tehtävässä lippukunnassa.
Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle, joka on tehnyt palveluksia lippukunnalle.
4.3. Hopeinen ansiomerkki
Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää partiojohtajalle, joka on toiminut vähintään kymmenen vuotta ansiokkaasti lippukunnassa.
Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle, joka on pitkäaikaisesti tukenut lippukunnan toimintaa.
4.4. Kultainen ansiomerkki
Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää partiojohtajalle, joka on toiminut vähintään 15 vuotta aktiivisesti, vastuullisesti ja ansiokkaasti lippukunnassa. Merkin saaja on saavuttanut tunnustetun ja kunnioitetun aseman lippukunnassa.
5. ANSIOMERKIN KIINNITTÄMINEN
Ansiomerkeistä käytetään vain korkeinta saatua merkkiä. Ansiomerkin paikka on oikean rintataskun laskoksessa ylimmäisenä. Merkkiä saa käyttää aina.
Siviilipuvussa merkkiä kannetaan vain partiolaisten järjestämissä tilaisuuksia vasemmassa kauluskäänteessä tai vastaavassa paikassa.
6. MUUT HUOMIONOSOITUKSET
6.1. Pöytästandaari
Standaarissa on sinisellä pohjalla valkoinen lippukunnan tunnus. Standaarin alareunassa on kolme kielekettä, joista riippuu valkeat tupsut. Standaari myönnetään numeroituna ja standaariin kuuluu hopealaatta myöntämistietoja varten.
Standaari voidaan myöntää yksityishenkilölle tai yhteisölle kiitokseksi toiminnasta, yhteystyöstä tai muusta lippukunnan hyväksi tehdystä työstä.
6.2. Hopeariipus ja solmioneula
Hopeariipus on hopeinen kaulakoru jossa on kuvattuna lippukunnan tunnus. Solmioneula on myös hopeinen ja siinä oleva lippukunnan tunnus on kiinnitetty neulaan hopeaketjulla. Hopeariipus on tarkoitettu myönnettäväksi naiselle ja solmioneula miehille.
Tunnustukset voidaan myöntää lippukunnan jäsenelle, partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle lippukunnan johtajaneuvoston, vanhempainneuvoston tai vastaavan hyväksi tehdystä työstä.
7. SUUNNITTELIJA JA VALMISTAJA
Ansiomerkin, hopeariipuksen sekä solmioneulan on suunnitellut kultaseppä Raimo Helkelä. Merkkiä valmistetaan kultasepänliike Helkelä Ky:ssä Raumalla, jossa säilytetään myös merkkistanssia.